Milo Manara: Caravaggio – Miekka ja paletti

caravaggioMilo Manara: Caravaggio – Miekka ja paletti
Tekijät: Milo Manara ja Simona Manara
Kustantaja: Like
Ilmestynyt: 2015
Sivuja: 70

”Missä ataljeessa työskentelet? Kuka on mestarisi?”

Taiteilija Michelangelo Merisi da Caravaggio tunnetaan paremmin pelkästään kotikaupunkinsa Caravaggion nimellä. Tähän taitaa olla syynä eräs teini-ikäisenä mutanttininjakilpikonnanakin tunnettu, muutamaa vuosikymmentä aiemmin vaikuttanut Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, kavereille pelkkä Michelangelo, myös taiteilija.

Taiteilija Milo Manara taas tunnetaan lähinnä eroottisista tai ainakin puoli-eroottisista sarjakuvista, joissa vähäpukeiset naiset keikistelevät silloinkin kun siihen ei varsinaisen juonen kannalta ole tarvetta.Caravaggio_osa1_5-46-34-904x1200

”Muistutatte enemmän miekkamiestä kuin taiteilijaa…”

Miekka ja paletti kertoo ajanjaksosta, jossa tempperamenttinen nuori maalari Caravaggio saapuu rahattomana ja yöpaikattomana Roomaan, ja päättyy hänen pakoonsa samaisesta kaupungista haavoittuneena ja kärryyn piiloutuneena. Väliin mahtuu totta kai prostituoituja, maalauksia, kunnianosoituksia ja -loukkauksia, miehen surmaaminen ja naisen ruumis Tiber-joessa. Nämä kaikkihan ovat tuttuja meille nykyajankin taiteilijoille.

”En ms3904Cinä kardinaaleille maalaa, vaan näille kauniille reisille!”

Caravaggio on tässä kuvattu kiivaaksi taitelijaksi, joka ei pahemmin välitä julkisesta mielipiteestä. Onko se sitten historiallinen fakta vai ei, siitä en osaa sanoa.  Manaran kuvaamana Caravaggion parhaimpia ja pahimpia luonteenpiirteitä on liioiteltu melkein äärimmäisyyksiin asti, mikä tekee hänestä oikein mainion sarjakuvasankarin ja vieläpä oikein elävän oloisen sellaisen. Juoni etenee vauhdikkaasti, ja loppu tulee vastaan vähän liiankin nopeasti.

”Eikö sinulle ole opetettu, ettei naisten seurassa saa olla hattu päässä?”
s3904B
Omalle tyylilleen uskollisena tästäkin Manaran albumista löytyy kauniita alastomia naisia. Ja pakkohan se on myöntää, että Manara osaa piirtää muutakin. Rooma on kuvattu täynnä elämää olevaksi, yksityiskohtia pursuavaksi kaupungiksi, joka toimii kuin yhtenä sarjakuvan hahmoista. Kohtaukset joissa on kuvattu Michelangelon maalauksien tekovaiheita, eivät jää huonommiksi alkuperäisten mestariteosten rinnalla, vaan tuovat niihin lisää sävyä ja vivahteita. Kaiken kaikkiaan erittäin taidokkaasti toteutettu sarjakuva.

”Toivoin että menestys tyynnyttäisi häntä, mutta hänestä onkin tullut synkempi ja kaunaisempi.”

Harmittavasti tämä teos on suomennettu tuoreeltaan, sillä se tarkoittaa että jatkoa saamme odotella tovin jos toisenkin.

caravaggio4-604x270

Kategoria(t): Elämänkerta Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s