Jouko Pukkila: Avaruuslampaita – Tähtien valoa

avaruuslampaita-kansiJouko Pukkila: Avaruuslampaita – Tähtien valoa

Tekijät: Jouko Pukkila
Kustantaja: Lempo kustannus
Ilmestynyt: 2014
Sivuja: 68

”Tein plasmapulssiaseen! Tällä on kiva ammuskella asteroideja!”

Oletko koskaan miettinyt mitä lampaat tekisivät, jos osaisivat lentää lentävällä teekupilla? Enää sinun ei tarvitse. Sillä Jouko Pukkila on ajatellut sen puolestasi, tuottanut ajatuksensa paperille, ja nyt sinäkin voit vihdoin ymmärtää. Yksisivuisissa stripeissä avaruuslampaat kohtaavat niin Alienit kuin planeetan täynnä Hitlereitä, ratkaisevat Pääsiäissaarten arvoituksen ja pilkkaavat Big Brotheria. Kaikki on siis kuten pitääkin.

”Katso, nivelvipstaaki.”
13340673_1170208929679554_19736831_o
Pukkilan vitseissä ei punchline ole pääosassa, vaan sarjakuva lipuu humoristisella tavalla eteenpäin koko ajan.  Suuria kosmisia kysymyksiä esitetään, ja osaan saadaan vastauskin. Välillä vitsit ovat kuin poliittista kommentaaria, sitten heittäydytään absurdiuden mereen, ja sieltä kömmitään taas populaarikulttuurin viidakoihin. Kaikki päähenkilöt näyttävät täsmälleen samalta, mikä on vähän vaikeuttanut heidän persooniensa kehitystä. Tiettyjä luonteenpiirteitä on vaikea täsmentää tiettyyn lampaaseen, vaikka puhekuplan teksti luonnetta antaisikin. Ehkä vika on minussa, lukijassa, enkä ole tutustunut tarpeeksi lampaisiin että osaisin erottaa heidät toisistaan.

13288533_1170208943012886_758007557_o”Onneksi löysin makkaran!”

Piirrosjälki on Joukolla rentoa. Yksityiskohtia on lisätty kun niitä on tarvittu, ja monessa stripissä on mukana myös visuaalinen läppä. Muutama strippi kuitenkin vaikuttaa siltä, että ne on tehty pienempään kokoon, jolloin edellä mainitut yksityiskohdat ovat kadonneet. Onneksi avaruuden tyhjyydessä ei paljon yksityiskohtia olekaan. Vain tähtiä. Niitä pitääkin kehumani vallan erikseen, ne kun on saatu näyttämään juuri oikeanlaisilta, vaikka ovatkin vain valkoisia pisteitä suuressa mustassa.

Onneksi alkupuolella olevasta harmaasävytyksestä päästään eroon jo muutamien sivujen jälkeen, sillä se antoi sarjakuvalle jotenkin masentuneen tunnelman. Pelkästään mustalla ja valkoisella tehdyt stripit ovat huomattavasti paremman näköisiä.

”Avaruuden halki ja täällä -naps- pakkotyöhön!”

Mukana on esipuhe Kaltsu Kalliolta sarjakuvan muodossa, sekä tekijän itsensä kirjoittamat alkusanat. Tätä aiemmin Avaruuslampaita on ilmestynyt Turun Science Fiction -seuran SPIN-lehdessä.

13313747_1170208959679551_7094806_o

Kategoria(t): Huumori, Suomalainen Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s