Pauli Kallio ja Pentti Otsamo: FC Palloseura – Huuhkaja lentää aurinkoon

9789527160022FC Palloseura: Huuhkaja lentää aurinkoon

Tekijät: Pauli Kallio ja Pentti Otsamo
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Ilmestynyt: 2016
Sivuja: 72

Viikinki-huuto. Ranska voitti sen yhden pelin jonka katsoin. En muista kuka voitti kultaa. Tässä oli lyhennettynä vuoden 2016 EM-kisat, minun muistikuvieni mukaan. Tässäkin huijasin sen verran, että tarkistin mitkäs kisat ne olivatkaan. Lisäksi myönnän avoimesti, etten tiedä sellaisia asioita kuten ”paitsio” tai mistä syystä kulmapotku tulee. Tai miksi aikuiset miehet makaavat nurmikolla ja itkevät. Näillä eväin ja avoimin mielin lukemaan FC Palloseura – Huuhkaja lentää aurinkoon -albumia, joka on FC Palloseura-sarjan viides kokoama.

”Zlatan panosti räkänokkana renttuiluun.”
1
Sarjakuvan päähenkilönä on mies nimeltä Kulmala. Etunimikin hänellä saattoi olla, mutta se ei osunut silmääni. Ehkä se on paljastettu sarjan aiemmissa osissa. Kulmala liikkuu yhden tai kahden sivun mittaisissa strippi-tyylisissä pätkissä, joista suurin osa liittyy joko ammattilais-jalkapalloon, tai sitten Kulmalan paikalliseen vitosdivarin porukkaan. Muitakin urheilulajeja käsitellään ja kommentoidaan myös.

”Juuri nyt aistin ja ymmärrän kaiken katoavuuden kuristavammin kuin koskaan.”

Käsikirjoitus on taattua Pauli Kalliota. Sanailu on sutjakasta ja asiantuntemus lajiin (tai tässä tapauksessa lajeihin ja urheiluun yleensä) näkyy. Monesti käykin niin, että vaikka punchline jokaisesta jutusta löytyykin, niin huumori käy paremmin päälle jo ennen viimeistä ruutua. Hahmoista on myös saatu mukavan erilaisia ja stereotyyppisen penkkiurheilua harrastavan miehen peruskuva loistaa poissa olollaan.

”Höntsyt kerran viikossa. Ja nelosdivaria FC Palloseurassa.”

2Pentti Otsamon taide vakuuttaa tässä huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin arvostelemassani albumissa ”Nipa Kettu & Joe Kaniini – Valitut hiukopalat”. Kuvakulmat ovat vaihtelevia ja jalkapallon pelaamisen tuntu on vahvasti hallussa. Taustatkin toimivat, eikä milloinkaan tarvitse arvuutella että ollaanko tässä lenkkipolulla vai stadionilla. Myöskin yksiväristä taustaa on käytetty monessa ruudussa, mutta täsmälleen oikeissa kohdissa.

”Älä pillitä. Jalkapallo on miesten peli.”

Suurin nillityksen aiheeni ovat sarjakuvan alapuolella sijaitsevat ”selostustekstit” joilla koitetaan asettaa jokainen strippi paikoilleen niin ajallisesti kuin muutenkin. Parhaimmillaan tämä tuo vitsiin lisäksi pienen hauskan nippelitiedon, mutta pahimmillaan siellä koitetaan selittää uudestaan koko vitsi, ja miksi se on hauska. Hyväksi lisäykseksi täytyy kuitenkin mainita tekijöiden esipuheet, joista nautin aina, sekä Sami Kolamon, , johdatus aiheeseen. Ai niin, sarjakuvan alkuperäiset julkaisufoorumit ovat Ilta-Sanomat, Maali!, Futari ja Urheilusanomat.

3

Kategoria(t): Huumori, Suomalainen, Urheilu Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s