Stan Lee ja Jack Kirby: Mahtava Thor

Thor4Mahtava Thor

Tekijät: Stan ”The Man” Lee, Jack ”King” Kirby, Vince Colletta, Ben Everett ja George Klein
Kustantaja: Egmont kustannus
Ilmestynyt: 2015
Sivuja: 280

”Se oli alku… sinä päivänä minä muutuin… ukkosen jumalaksi! Se päivä on poltettuna muistiini niin kauan kuin elän.”

Amerikan mantereella on jo pidemmän aikaa julkaistu Essentialeja, jotka kokoavat Marvelin vanhoja supersankarisarjakuvia paksuiksi, mustavalkoisiksi opuksiksi, jotka on painettu huonolle paperille. Mutta me suomalaiset olemme niin paljon fiksumpia, että me julkaisemme saman tavaran, mutta kovissa kansissa ja kunnon paperilla. Okei, kyllähän näitä U.S.A:ssakin saa parempilaatuisina, mutta kun itse ostin ensimmäiset Thorini maailman toiselta laidalta, niin ne olivat juuri näitä paksuja Essentialeja. Miksi? Enkö halunnut kunnon jälkeä? Halusin, mutta sellaiseen ei ollut varaa. Toisin kuin nykyään, yli kymmenen vuotta myöhemmin.

Mahtavassa Thorissa Thor saa vastaansa Karnillan, ThorOdinThermomiehen, Saturnuslaiset, Mutaatteja, Pluton, Hänen ja Galactuksen. Lokikin siellä vilahtaa, mutta ei oikeastaan tee mitään. Kuitenkaan hätä ei ole tämän näköinen, sillä urheat liittolaiset, ilakoiva Fandral, synkkä Hogun, valtava Volstagg, urhea Balder, häikäisevä Sif, sekä kaikkivoipa ylijumala, itse Odin, ovat ukkosen jumalan ja Mjölnirin puolella! Asgårdin puolesta! Jos kaikki nämä nimet olivat sinulle tuntemattomia, niin ällös huoli, sillä heidät kaikki esitellään kirjassa hyvin pintapuolisesti.

”Suutelivatko taivaan tähdet tavallista kuolevaista niin, että hän teki kaikkien aikojen löydön?”

Thor5Stan ”the Man” Lee, joka on kumppaneidensa kanssa luonut melkein kaikki Marvelin suurimmat sankarit, kuten Kostajat, Ryhmä-X:n, Ihmeneloset ja Hämähäkkimiehen, muutamia mainitakseni, loi myös Thorin. Tai pikemminkin otti Thorin pois norjalaisesta kansanperinteestä  amerikkalaiseksi supersankariksi, muokaten samalla mytologiaa omien tarkoitusperiensä mukaan. Ja tämän kaiken hän teki hyvin. Puoliksi rampa lääkäri, Donald Blake löytää luolasta Thorin vasaran, ja muuntuu myrskyn ja salaman herraksi, Thoriksi. Sitten vain vastustajaa eteen ja turpaan, niin kuin alussa ajan tapa oli.

Onneksi tässä vaiheessa juonet ovat jo hieman monimutkaisempia, vaikka edelleenkin pahikset juoksevat kohti yksi kerrallaan, yksi per lehti. Sanailu on albumissa puhdasta Stania, iloisine väliheittoineen, ja paatoksellisine huutoineen ”Asgårdin puolesta” ja ”Kautta ukkosen jumalan mahdin”. Vallan viihdyttävää tekstiä siis. Muutaman puhekuplan olisi joka sivulta kuitenkin voinut poistaa, ilman että juonesta olisi kadonnut sanaakaan, mutta makuasioitahan nuo.

”Älä puhu Thorille hulluudesta! Puhu vain kostosta!”

Kuka sitten Leen kumppanina näissä hahmojen Thor2luomisissa oli? Kuninkaallisin heistä, joka muuten on tämänkin albumin kuvittanut, Jack ”King” Kirby, oli tunnettu selkeästä tyylistään, uskomattomasta nopeudestaan, sekä hyvästä ruutujaostaan. Vaikka joku voisikin väittää, että hänellä on kykyä piirtää lähes rajattomasti erilaisia hiustyylejä ja partoja samannaamaisille ja -vartaloisille miehille. Sillä vaikeaa on erottaa esimerkiksi Kapteeni Amerikkaa Thorista, tai herra Fantastisesta pelkän naaman perusteella. Mutta mitäpä tuosta! Tappelukohtaukset ovat täynnä voimaa, futuristinen teknologia on oikeasti futuristisen näköistä, ja milloinkaan ei Asgård ole näyttänyt näin hyvältä. Erikoisesti on vielä lisättävä, että Kirbyn taide pääsee parhaiten oikeuksiinsa näissä mustavalko-julkaisuissa, missä mikään väritys ei ole päässyt pilaamaan taideteoksia.

”Isojen ja pienien on syötävä, niin se on!”

Vaikka kyllähän tästä ajan kulunkin huomaa. Ilkeät punikit idästä lähettävät atomisydämellä varustetun Termomiehen tuhoamaan mahtavan Thorin liittolaisia, niin heidät pelastaa toinen vannoutunut vihollinen sillä ”Olen Karnilla, Nornien kuningatar ja loihtijoista suurin! Mutta ensin olen nainen.”

Lisämateriaalin puolelta löytyy teoksen suomentajan ja itseoikeutetun korkeimman kunniapaikan itselleen saaneen Mail-Manin alkupuhe, sekä alkuperäisiä kansia.

”ODIN ON PUHUNUT! NIIN OLKOON!”

Thor

Kategoria(t): Supersankarit Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s